Bilişim Haftası Ve Teknoloji Bağımlılığının Zararları

1-7 Mayıs tarihleri arası Bilişim Haftası olarak kutlanmaktadır.Bu hafta kapsamında,okulumuzda Teknoloji Bağımlılığı konusunda çeşitli bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır.

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Teknoloji ve internetin bilinçli olmayan, kontrolsüz bir şekilde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan davranışsal bağımlılıklar; oyun oynama bozukluğu, kumar oynama bozukluğu, sosyal medyanın ve akıllı telefonun aşırı kullanımı gibi bağımlılık yapıcı alt davranışlarla kendini gösteren bağımlılık türü teknoloji bağımlılığı olarak tanımlanır.

Teknoloji bağımlılığının neden olduğu sorunlar

Fiziksel şikâyetler

1. Gözlerde yanma
  2. Boyun kaslarında ağrı ve sertleşme
  3. Beden duruşunda bozukluk
  4. Elde uyuşukluk
  5. Halsizlik

Sosyal alanda görülen şikâyetler

1. Akademik başarıda düşüş
  2. Kişisel, aile ve okul sorunları
  3. Zamanı idare etmede başarısızlık
  4. Uyku bozuklukları
  5. Yemek yememe
  6. Aktivitelerde azalma
  7. İnternet arkadaşları dışında izolasyon

BİLİYOR MUSUNUZ?

İçinde yaşanılan dijital çağda teknolojinin bilinçli kullanılması büyük önem kazanmıştır. Bu nedenle bu çağın içine doğan çocuk ve gençlerin teknolojiyle bilinçli bir şekilde temas kurmasına özen göstermek gerekmektedir. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitim Programı kaynaklı, Yeşilay’ın önerdiği ekran süreleri aşağıdaki gibidir:

• 0-3 yaş: Ekrandan olabildiğince uzak tutulmalıdır.
  • 3-6 yaş: Günlük toplam süre en fazla 20-30 dk.
  • 6-9 yaş: Günlük toplam süre en fazla 40-50 dk.
  • 9-12 yaş: Günlük toplan süre en fazla 60-70 dk.
  • 12+ yaş: Günlük toplam süre en fazla 120 dk.

NE YAPMALI?

1. Çocuklarınızı arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirin, akran grupları içerisinde sosyalleşmesini sağlayın.
  2. Çocuklarınızı yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendirin.
  3. Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini destekleyin, onları bir araya getirecek aktivite planlayın.
  4. Çocuğunuzun bilgisayar kullanımını kontrol edin ve sanal ortamdaki arkadaşlarını tanıyın. Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin.
  5. Çocuğunuzla birlikte vakit geçirin. Keyif alabileceğiniz aktiviteler planlayın.

07.05.2023 146

Kaynak: https://www.yesilay.org.tr/tr/bagimlilik/teknolojibagimliligi